Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΗΣΙΟΔΟΣ


Ο Ησίοδος είναι κορυφαίος ποιητής της πρώιμης αρχαιότητας και θεωρείται ο πατέρας του διδακτικού έπους. Μολονότι δέχτηκε την επίδραση των ομηρικών επών, που άκουσε από ραψωδούς στην πατρίδα του είχε άλλες αφετηρίες και στόχους. Εισήγαγε ιδέες και αντιλήψεις διαφρετικές από αυτές της ηρωικής ποίησης του Ομήρου.
Είναι ο πρώτος ευρωπαίος ποιητής που αναφέρει το όνομά του στα ποιήματα του., δίνει λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή και μέσα από τα έργα του προβάλουν πτυχές της προσωπικότητας του.
Αναφέρει ότι ο πατέρας του, που ζούσε στην Αιολική Κύμη, αναγκαζόταν για να κερδίσει το αναγκαία να ασχολείται με το θαλάσσιο εμπόριο. Η φτώχεια τον ανάγκασε να μετοικήσει στην Άσκρα της Βοιωτίας, όπου όμως και εκεί οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πολύ σκληρές.
Εκεί στους πρόποδες του Ελικώνα γεννήθηκε ο Ησίοδος περίπου στα 700π.Χ. Ασχολήθηκε με την γεωργά και μετά τον θάνατο του πατέρα του μοίρασε την πατρική του περιουσία με τον αδερφό του Πέρση, ο οποίος δωροδοκόντας τους δικαστές κατάφερε να πάρει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας. Γρήγορα όμως σπατάλησε την περιουσία του και ζήτησε τότε την βοήθεια του Ησιόδου, ο οποίος όμως τήρησε άκαμπτη στάση για να αναγκάσει τον αδερφό του να εργαστεί. Για αυτόν μάλιστα έγραψε και το έργο του ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ.

Δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής εποχή που έζησε ο Ησίοδος. Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ησίοδος ταξίδεψε και δοξάστηκε έξω από τα όρια της Βοιωτία. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ο γνωστός αγώνας Ομήρου και Ησιόδου που οργάνωσαν οι γιοί του βασιλιά της Χαλκίδας Αμφιδάμαντα για τον θάνατο του πατέρα τους. Στον αγώνα αυτόν αναδείχτηκε νικητής ο Ησίοδος, ψάλλοντας ύμνο του και κέρδισε το βραβείο έναν χάλκινο τρίποδα, τον οποίον αφιέρωσε στις Μούσες του Ελικώνα. Λέγεται μάλιστα ότι προτιμήθηκε ο Ησίοδος γιατί τα ποιήματα του παρότρυναν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με ειρηνικά έργα σε αντίθεση με τον Όμηρο που προέτρεπε στον πόλεμο.
Ο Ησίοδος πέθανε και ενταφιάστηκε στην Άσκρα. Αργότερα μετά την καταστροφή της πόλης από τους Θεσπιείς, οι συμπολίτες του εγκαταστάθηκαν στον Ορχομενό, όπου μετέφεραν τα οστά του ποιητή, σύμφωνα με χρησμό των Δελφών.
Ο θάνατος του πέρασε στον χώρο του μύθου. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι δολοφονήθηκε από τους γιους του Αμφιφάνη, που υποψιάστηκαν ότι διέφθειρε την αδερφή τυς Κλυμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου